Archívum - 2004. december

A RAF vadmenyétjei

Kővári László

A jelentős gazdasági potenciállal rendelkező országok légierői az alapfunkciók ellátása mellett specializált feladatkörű repülőalakulatokat is képesek fenntartani.

Brahmos

Kővári László

Az ellenséges haditengerészeti egységek elleni harc fő eszközei többnyire kisméretű rakéták, illetve rakéta formájú, de gázturbinás hajtóművel felszerelt robotrepülőgépek, amelyek szubszonikus sebességgel a víz felett néhány méteres magasságban repülve közelítik meg céljukat.

A jövő ígérete

Kővári László

A szovjet hadsereg rövid távú szállítási feladatainak zömét a kiváló Mi-8-as helikopterekkel végezték évtizedeken keresztül. A jól bevált és a világon legnagyobb mennyiségben gyártott közepes helikopter számtalan változatban készült és készül napjainkban is, egyre újabb exportsikereket aratva.

Túlélőkészlet

Kővári László

Farnborough egyik újdonsága volt a British Aerospace Systems által modernizált Mi-24D harci helikopter, amelyet első alkalommal mutattak be nyilvánosan.

Boeing Dash 80

Gál József

Többéves kihagyás után szeptember első hétvégéjén rendeztek nagyszabású repülőnapot Svájcban. A Payerne-ben megrendezett eseménnyel egyúttal meg kívántak emlékezni a svájci légierő 90., a Patrouille de Suisse 40., illetve a PC-7-es műrepülő-kötelék 15. születésnapjáról is.

Mentsük, ami menthető

Zord Gábor László

A magyar légierő NATO-ambícióinak hajnalán, 1996-ban megrendezett Cooperative Chance '96-ot idézte az a nemzetközi kutató-mentő gyakorlat, melyre szeptember végén kerítettek sort Szolnokon Románia, Szlovénia, Szerbia és Montenegró, valamint a vendéglátó Magyarország aktív részvételével.

Vektor-Viktor

Gál József

Májusban volt 15 éve, hogy a levegőbe emelkedett minden idők legkülönlegesebb Eagle-je, a tolóerő-vektoros F-15S/MTD kísérleti harci gép. Az évforduló kapcsán érdemes figyelmet fordítani erre a "Sasra", ugyanis az azon alkalmazott forradalmi újítások kijelölték az újgenerációs típusokhoz vezető utat.

A ruandai légihíd

Gál József

1994. április 6-án a ruandai főváros Kanombe repülőterének futópályájára végső besiklást végzett egy Falcon 50 típusú business-jet, amikor a földről kézi légvédelmi rakétával lelőtték. A VIP-repülőgép fedélzetén tartózkodott Ruanda és Burundi hutu nemzetiségű elnöke, illetve a kormányok több minisztere, akik életüket vesztették.

Red Flag

Robin Polderman

Kérdezzük meg bármelyik NATO-pilótát, hogy melyik az a hadgyakorlat, ahol a körülmények leginkább megközelítik a valós háborús helyzetet. A válasz kétely nélkül a Red Flag lesz.

Nem a leggyengébb láncszem

Kárpáti Endre

Izland egyike a NATO azon tagállamainak, melyek nem rendelkeznek saját hadsereggel. Az északi sziget ennek ellenére Keflavík légitámaszpont biztosításával nagyban hozzájárul a szervezet fegyveres erőinek működéséhez.

Egy bohém Griff szárnyalása

Zord Gábor László

Október 18-án végrehajtotta első repülését az első, Csehország által lízingelt Gripen. A gépet jővő áprilisban már le is szállítják a caslavi légibázisra, ahová augusztusig megérkezik a maradék 13 példány is.

Rés a pajzson

Horváth Zoltán

"Csak egy folyón kellett volna átkelnem, elfoglalnom Brüsszelt, aztán lerohanni Antwerpent. Mindezt az év legrosszabb hónapjaiban, decemberben és januárban, olyan frissen felállított csapatokkal, melyek főleg újoncokból álltak. Olyan terepen, ahol derékig ért a hó, és még négy harckocsit sem tudtunk egy vonalban felállítani, nemhogy hat páncéloshadosztályt. Ráadásul a nap reggel nyolcig nem kelt fel, és délután négykor már újból sötét volt. Óh, és az egészet karácsonykor."

A sátai "nagyvas"

Jánkfalvi Zotán

Vannak olyan amatőr történészek, akik a múlt emlékeit a levéltárak poros-penészes iratai között keresik, vagy a bolhapiacokat kutatják át, hogy fényképeket, korabeli újságokat vagy könyveket szerezzenek egy adott korszak jobb megismeréséhez. Mások, a fanatikusabbak, mocsarakban gázolnak derékig, vagy teniszpálya nagyságú területeket ásnak fel, esetleg a befagyott Balaton jegén gyalogolnak órákat fémkeresőikkel, hogy egy-egy vélt vagy valós repülőgép, esetleg harckocsi roncsának nyomára bukkanjanak. És az eredmények nem maradnak el.

Sopron sebei

ifj. Sarkady Sándor

Egy verőfényes szerdai napon, 1944. december 6-án érte a várost az első amerikai szőnyegbombázás. Ekkorra már szinte alig van célpont az ország területén, amelyet ne bombázott volna a szövetséges légierő.

Három nap az élet

JETfly

140 versenyző, 4200 látogató, 3 nap, boldog és megkönnyebbült dobogósok - ez a mérlege a ZMNE Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolán, október 29. és 31. között megrendezett II. Magyar Repülő Szimulátor Bajnokságnak, a JETfly Légiharc-kupának.

Szárnypróbálgatások

Papp Ferdinánd

A repülés 100. évfordulóján bemutatott emlékrepülés látványos és csodálatos volt. Felfrissítette bennem a soha el nem múló érzést a repülés iránt, és eszembe juttatott egy kedves emléket.

Bezárul az ostromgyűrű

Számvéber Norbert

Az alföldi páncéloscsata utolsó napján, 1944. október 28-án este J. V. Sztálin minden tájékoztatást és árnyaltabb értékelést figyelmen kívül hagyva rádión utasította R. J. Malinovszkij marsallt, a szovjet 2. Ukrán Front parancsnokát, hogy a 2. és 4. gárda gépesített hadtestekkel megerősített 46. hadsereggel haladéktalanul indítson támadást Budapest menetből való elfoglalására.

Törd a plexit, mert égünk!

Szepesi József

Az MHSZ Repülőfőnökségén dolgozó későbbi munkatársaim közül - a katonák kivételével - 1983. május 15-e előtt jóformán senkit nem ismertem. Matuz Pistát sem. Ebből eredően bizonyos fenntartásokkal voltunk egymással szemben, amely azért a vártnál gyorsabban feloldódott. Legalábbis én úgy éreztem.

Pz IV-es az Ardennekben

Seres Gyula

Két éve abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy barátaimmal együtt részt vehettem az angliai Folkestone-ban megrendezett Euromilitaire-versenyen, mely több mint tízéves hagyománnyal rendelkezik, és méltán nevezhető a makettezés nem hivatalos világbajnokságának is.